Zákonník práce prináša zníženie nadčasov i reťazenia pracovných pomerov

10.07.2012 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) - Zmeny v Zákonníku práce (ZP) prinášajú viaceré zmeny v prospech zamestnávateľov. Podľa novely, ktorú predložilo ministerstvo práce do pripomienkového konania, sa napríklad znižuje počet nadčasov i reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú.

"Z hľadiska ochrany zamestnanca a zvýšenia podmienenosti výkonu práce nadčas jeho súhlasom sa navrhuje znížiť rozsah nariadenej práce nadčas zo 150 hodín na 100 hodín," konštatuje rezort v návrhu. Zároveň sa má z aktuálne znenia legislatívy vypustiť ustanovenie o práce nadčas niektorých vedúcich zamestnancov.

Po novom už tiež nebude možné dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákonníku. "Tým sa ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, ako ustanovuje zákon," vysvetľuje.

Zmenou má prejsť aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov. "Účelom je zvýšiť kvalitu práce na určitú dobu zabezpečením uplatňovania zásady nediskriminácie a vytvoriť rámec na zamedzenie nezákonného opakovaného uzatvárania takýchto zmlúv," uvádza ministerstvo.
 

Vyberte región